January 20, 2021 - Yazar yönetim

Pozitif Düşünme Yöntemleri

İyi düşün, iyi olsun. Belki de pozitif düşünmenin en basit nedeni budur. Olumlu düşünceler, olumlu sonuçlara ilerlemede, sahip olunması gereken önemli bir koşuldur. Burada bahsedilen pozitif düşünmeyi biraz açalım. Gerçekçi ve ulaşılabilir sonuçlar için, olumlu duygular besleyerek hareket etme sürecine pozitif düşünme diyebiliriz. Bu tanım ile pozitif düşünme ve hayalperest davranma arasındaki fark da bir anlamda ortaya konulmuştur. Hayalperestlik, sonucun ulaşılamayacak ya da gerçekçi olmadığını bile bile mutlaka olacağından emin olma durumudur. Bir piyango biletini satın aldığınızda, birkaç gün sonra zengin olduğunuzu düşünmek, büyük ölçüde “hayal kurmak” ile ilişkilendirilebilir. Pozitif düşünmede ise; sonuçları etkileme düzeyinizin, şansın ötesinde, emek ve çaba ile gerçekleştirilebilir olması gerekir.

 

Pozitif Düşünme Yöntemleri Nelerdir?

 

  • Kendinize güvenin: Karşınıza çıkacak konu ve olayların yapısında bazı belirsizliklerin olması normaldir. Bu noktada yapmanız gereken, tüm bu olası belirsizlikler karşısında, kendinizden emin hareket etmektir. Kendi sınırlarınızın farkında olmanız, çıkabilecek problemler karşısında daha hızlı pozisyon almanızı kolaylaştıracaktır.
  • Alternatif planlarınızı hazırlayın: Pozitif düşünme, bir anı değil bütün bir süreci tanımlar. Olumlu sonuca ilerlemek için karşınıza çıkabilecek tüm durumlara hazırlıklı olmanız önemlidir. Pozitif sonuç odaklı ilerlerken, enerjinizi kaybetmemek için, karşınıza çıkabilecek ihtimalleri öngörebilmeniz önemlidir.
  • Bakış açınızı değiştirin: Tek bir sonuç için tek bir yoldan daha fazlası bulunabilir. Eğer denediğiniz yol sizi istediğiniz yere götürmüyorsa, farklı bir yol deneyebilirsiniz. 

  • Stresi olumlu duygularla dağıtın: Hayatın her anında stres yaratan unsurlar kapınızı çalabilir. Bu durumda, misafirinizi en kısa sürede uğurlamanız önemlidir. Sizi strese sokan nedeni düşünmek yerine, bu konuda atabileceğiniz ya da geçmişte attığınız olumlu adımlara odaklanın. 
  • Kazanımlarınıza odaklanın: Yaşadığınız iyi ya da kötü tüm olayların sonunda, elinizde kalan artı değerleri hesaplayın. Olumsuz durumların sonucunda, öğrendiğiniz dersler ve edindiğiniz tecrübenin, sonraki hayatınızda size nasıl yardımcı olabileceğini düşünün.
  • Olumlu cevaplarda ısrarcı olun: Nasılsın? Sorusuna “fena değilim” demek ile “iyiyim” demek arasında büyük bir uçurum olduğunu düşünün. Cevaplarda, hissettiğiniz duygunun en olumlu halini kullanmaya özen gösterin.