January 08, 2021 - Yazar yönetim

Girişimci kime denir? (Sesli makale)


 Girişimcilik üzerine yazılmış onca kitap ve akademik çalışmayı bir anlık bir tarafa bırakırsak girişimci kime denir sorusunun en heyecan verici tanımını yaratabiliriz. Girişimci, sadece hayal eden değil hayalini hayata geçiren kişidir. Burada bahsedilen hayal sınırsız, çaba ise gerçekçi olmalıdır. Hayal sürekli, fikir ise uygulanabilir olmalıdır. Hayalin bir ucunda maddi öğeler mutlaka bulunmalı ve sayılabilir olmalıdır. Köşede toplanan kalabalığın saatlerce güneşin altında kaldığını gördüğünüzde onların susamış olduğunu düşünüyor ve bir koli su alıp yanlarına koşuyorsanız bu dahiyane bir fikirdir. Satacağınız bir koli sudan gün sonunda en az 5 koli satın alabilecek bir gelir elde edebiliyorsanız, tebrik ederiz siz iyi bir girişimcisiniz.

 

 

Klasik tanımı ile girişimci; iktisadi bir değere sahip mal ya da hizmetlerin üretimi için sermaye ve diğer üretim faktörlerini bir araya getirerek yeni ekonomik değerler yaratılmasına imkân sağlayan kişidir. Bir başka tanımla belli bir kar elde edebilmek için riskleri üzerine alıp işe koyulan kişi olarak tanımlayabiliriz. Bir kişiyi girişimci olarak tanımlamamız için elde edeceği gelirin ne kadar olduğundan çok o işten bir kazanç elde edilip edilmediğini sorgularız. Yazının başında verdiğimiz örnekteki su satışı planlayan kişi de uzayda yaşanabilir alan olup olmadığını belirlemek için kullanılacak uzay mekiğini üretmek için işe koyulan kişi de bizim için girişimci olacaktır. Girişimciliğin alanı bu kadar geniş iken kuralları ve çerçevesinin dar olmasını beklemek büyük bir hata olacaktır. Girişimcinin, halihazırda var olan pazarlarda iş yapması ya da yeni bir Pazar yaratması mümkündür. Üretim yapabilir ya da sadece fikir satabilir. Elle tutulur gözle görülür bir malın satışı ve üretiminde rol alabileceği gibi sadece duygulara hizmet edecek bir fikri de hayata geçirebilir.

 

İnternet çağında; üretimin, satışın ve verilecek diğer hizmetlerin sanal platformlar üzerinde gerçekleşmesi de olasıdır. Bu durumda girişimci; fikrini, fiili bir adreste bulunan standart bir ofis yerine, sanal bir ofis ve internet adresinde de hayata geçirebilecektir. İnternet girişimcileri, daha geniş bir pazarda iş yapma şansına sahip olacaklardır.