January 08, 2021 - Yazar yönetim

Fütürizm Nedir? (Sesli makale)

Sesli Dinle

Geçmişi biliyoruz, şu anı yaşıyoruz, peki ya gelecek? Gelecek ile ilgili bazı tahminlerimiz var diyenlerdenseniz belki de fütürizm ile tanışmanızın zamanı gelmiştir. Fütürizm, geleceği tahmin etmenin ötesinde, inşa etme düşüncesini benimseyen bir akımdır. Yapılan her planlı hareket neticesinde, planlı bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlediğimizi savunur.

Fütürizm aslında modern dünya insanının düşünce yapısı içerisinde, oldukça yeni bir fikirmiş gibi görünse de tarihi 2500 yıl öncesinde Antik Yunan dönemine kadar uzanıyor. Milattan önce 2000’li yıllarda bulunan Pers Takvimi sayesinde; gelecek, zaman dilimlerine bölünerek anlamlandırılmaya başlıyor. Gelecek ile ilgili öngörülerin başladığı o yıllardan günümüze kadar fütürizm etkisi hep hissedilmiştir. Bunun en belirgin izlerini M.Ö 380 yılında Platon’un “Republic” adlı eserinde görmek mümkündür. Bu eser çağın ötesinde, kadın ve erkek rollerini sorgulayan, kadınların eğitim ve sosyal hayat içerisinde sahip olacağı haklardan bahseden fütüristtik bir yapı olması ile biliniyor.

Tarihte yaşanılan tüm devrimlerin; başta endüstri devrimi olmak üzere, Fransız devrimi ve 1765 yılı sonrası yaşanan Amerikan devrimi de geleceği şekillendiren ve aslında geleceğin kontrolünün tamamen bizim elimizde olduğunu gösteren fütüristtik hareketlerdendir. Fütürizmin tarih içerisindeki bu etkileyici yolculuğu; aslında dini görüşler ile çelişir gibi görünse de İbn-i Haldun ‘un Mukaddime eserinde de geleceğin yorumlanmasına rastlandığını ve 21. Yüzyılda hala geçerliliğini koruduğunu hatırlatmak isteriz.

Fütürizm gelecek tahmini değildir! 

Bugün ve tam da şu anda aldığımız her kararın geleceği nasıl şekillendirdiğini bilerek hareket etmek fütürizmin temel ilkelerindendir. Her karar yeni bir yol ayrımıdır. Bizler anlık olarak aldığımız kararlarla, geleceğimizin şekillenmesini sağlarız. Bazen aynı anda birçok seçenek arasında kalabiliriz. Fütürizm, bu gibi durumlarda, gelecek anlamında en ideal yolun tercih edilmesini gerektirir. Bu durum geleceği tahmin etmekten ziyade, geleceği şekillendirmek anlamını taşır.

20. yüzyılda İtalya’da; güzel sanatlar, sanat hareketleri ve toplumsal hareketleri etkisi altına alan fütürizm akımı, yüzyıllık tarihinden ilham alan modern bir akımdır. Filippo Tommaso Marinetti tarafından dönemin ünlü gazetesi Le Figaro’da yayınlanan “Manifesto Futurisita” fütürizmi tüm dünyaya ilan eden ilk bildiridir.