January 12, 2021 - Yazar yönetim

Algoritmik düşünce nedir?

Algoritmik düşünce, algoritmaların kullanılmasıyla, problemlerin çözülmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Belirli talimatlara ve kurallara uyularak ulaşılan çözüm, hem istediğimiz problemin kendisi hem de ona benzer problemler için uygulanabiliyor. Algoritmik düşüncenin, gelecekte işe alım sürecinde, aranan özelliklerden biri olacağı ön görülüyor.

 İlkokulda öğrendiğimiz dört işlemi ele alalım. Aslında toplama, çarpma, çıkarma ve bölme işlemlerinin çözümlerinde de algoritma kullanılır. Bu işlemleri çözüme ulaştırırken belirli kurallar uygulanır. İşlemlerdeki değerler değişse bile aynı kurallar kullanıldığı müddetçe tüm problemler çözülebilir.

 Algoritmik düşünce ile problem çözerken önce problem küçük parçalara ayrılır sonrasında her parçayı çözümlemek için atılması gereken adımlar ve kurallar belirlenir. Hazırlanan bu kural şablonu dahilinde işlemler yapılarak, problemin çözülmesi amaçlanır. Algoritmik düşünce; programlama dillerinin temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla yazılım öğrenmek isteyenlerin mutlaka edinmesi gereken bir beceridir.

 

Bilgisayar dünyasında gördüğünüz her sistemin arkasında bir algoritma bulunmaktadır. İnternette arama yaparken algoritma devreye girer ve size en iyi arama sonuçlarını verir. Sosyal ağlarda gezinirken de belirli algoritmalar sayesinde, sizin en çok dikkatinizi çekecek gönderiler karşınıza çıkarılır. Algoritmalar hayatımızın bu kadar merkezindeyken, algoritmik düşünme becerisinin, gelecekte; değerli bir yetenekten öte olmazsa olmaz bir beceri olacağını söyleyebiliriz.

 

Algoritmik düşüncenin faydaları nelerdir?

 

Algoritmik düşüncenin en önemli faydası zaman kazandırmasıdır. Normal şartlarda her problem için farklı çözümler üretilmesi gerekir. Fakat algoritmik düşünce sayesinde bir problem çözüldüğünde diğer benzer problemler de aynı talimatlar izlenerek kolayca çözüme kavuşturulabilir.

Büyük problemleri tek parça halinde çözmek çok uzun zaman alır ve verimli olmaz. Algoritmik düşüncede ise problem birden fazla parçaya bölünür. Bu sayede çözüme ulaşmak da kolaylaşır.

Algoritmik düşünce sayesinde projelerde atılması gereken tüm adımlar ortaya çıkarılabilir ve karar verme süreci hızlandırılabilir. Gereksiz detaylardan uzaklaşılarak direkt olarak çözüme odaklanılabilir.

 

Birçok ülkenin eğitim sistemi algoritmik düşünce temelli olarak geliştirilmiş STEM adlı sistemin üzerine kurulmuştur. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarını içeren bu sistem ile öğrencilere daha verimli bir eğitimin verilmesi amaçlanmaktadır. Algoritmik düşünce temelli eğitim alan öğrencilerin gelecekte iş yaşamında ve sosyal yaşamda daha başarılı olduğu belirtilmektedir.