January 27, 2021 - Yazar yönetim

Sanal Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Sanal gerçeklik, gerçek ile hayalin bir araya geldiği ve gerçekmiş hissini yaratan teknolojiye verdiğimiz isim. Son kullanıcıya genellikle simülasyon oyunları ile ulaşan bu teknoloji aslında; üretimden mimariye, sağlıktan eğitim öğretime, seyahat, turizm, eğlence gibi birçok sektörde yerini çoktan almış durumda. Her sektörde edindiği görev farklı olsa da hayat kolaylaştırıcı olması nedeni ile her geçen gün yeni sektörlerde de karşımıza çıkacağından eminiz.  


 Eğitim sektöründe sıklıkla, eğitim ve öğretim ortamlarının sanala taşınması, eğitim esnasında anlatılan konu, obje ve durumların görselleştirilmesi konusunda sanal gerçeklikten faydalanılıyor. Sanal eğitim ortamları, VR teknolojisi sayesinde eğitmen ve öğrenci açısından gerçek eğitim ortamına dönüştürülüyor. Sınıf ortamı hissi sayesinde, odaklanma ve algı problemlerinin önüne büyük ölçüde geçilebiliyor.    


Sanal gerçekliğin kültür ve turizm sektöründe de sıklıkla kullanıldığına şahit oluyoruz. Ülkelerin, turistik yapı ve merkezlerin tanıtımında sanal gerçeklik uygulamaları kullanılırken, mesafe ve zaman sorunlarının büyük ölçüde önüne geçilmiş oluyor. Kişinin, tarihi bir yapı içerisinde gerçekmiş gibi gezinmesi, 360 derece görüntüler ile sağlanırken, baktığı yönde 3 boyutlu nesneleri görmesi ve inceleme şansı bulması da gerçeklik hissini artırıyor. Sanal müze ve sanal sergi gezileri, sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde, gerçek birer aktiviteye dönüşüyor.    


Sağlık sektörü, sanal gerçeklik uygulamalarını hem sağlık eğitimi alanında hem de sağlık uygulamalarında kullanırken, sektörün yaşadığı zorlukların da bir anlamda önüne geçiliyor. Tıp fakülteleri ve üniversite hastanelerinde eğitim amaçlı sanal gerçeklik uygulamaları kullanımı günden güne artmaya devam ediyor. Sanal gerçeklik sayesinde, enjeksiyon, pansuman, dikiş gibi küçük cerrahi müdahalelerin yanı sıra, ameliyatlar da sanal ortamda pratik edilebiliyor.  


 İnşaat sektöründe, maket ve çizimleri bir adım ileriye taşıyan sanal gerçeklik, yapının 3 boyutlu olarak canlanmasına olanak sağlıyor. Bu sayede, bina içerisinde gezinmek ve yapının son halini inceleyebilmek henüz inşaat başlamadan bile mümkün olabiliyor. Satış ofislerinin, müşterilerine projeyi tanıtırken, sanal gerçeklik uygulamalarından faydalanması da mümkün.    Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanım alanlarında günden güne yaşanan artış ise; bu teknolojinin hemen her sektörde yer edineceğinin en belirgin göstergesi.